Wat is een wortelkanaalbehandeling?

In de wortels van uw gebit zitten kanalen gevuld met bindweefsel, zenuwen en kleine bloedvaatjes. Als dit weefsel ontstoken raakt kan de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Het doel van deze behandeling is om verdere ontsteking te voorkomen en de tand of kies te behouden. Een wortelkanaal behandeling bestaat uit een aantal stappen. Meestal zijn er twee afspraken nodig om de behandeling uit te voeren.

Oorzaak en symptomen

De voornaamste oorzaak van een ontstoken tand of kies is tandbederf. Dit kan ontstaan door een gaatje, een lekkende vulling of beschadiging. Symptomen die kunnen wijzen op een ontstoken tand of kies zijn: hevige, kloppende pijn en extra gevoeligheid voor warmte of kou. Als u deze symptomen heeft neem dan direct contact op met uw tandarts.

Hoe de behandeling verloopt

Onderzoek
1

Onderzoek

De tandarts maakt een röntgenfoto om te bepalen hoe de wortels lopen. U krijgt een plaatselijke verdoving zodat de behandeling pijnloos verloopt. Mocht het tijdens de behandeling toch nog gevoelig zijn dan kunnen we de verdoving nog aanpassen.

Ontsteking verwijderen
2

Ontsteking verwijderen

Zodra de verdoving is ingewerkt maakt de tandarts een opening in de tand of kies om het ontstoken weefsel te verwijderen. Dit gebeurt heel gericht en precies. Vervolgens worden de kanalen grondig gereinigd en voorbereid op de (tijdelijke) vulling. Soms is het mogelijk om direct een permanente vulling aan te brengen. In dat geval is er geen tweede afspraak nodig.

Permanente vulling
3

Permanente vulling

Tijdens de tweede afspraak wordt de tijdelijke vulling verwijderd en krijgt u een permanente vulling. Het wortelkanaal is nu goed afgesloten en kan verder genezen.

Vind uw tandartspraktijk in de buurt

Shape Group 18