Wat zijn kronen en bruggen?

Het zichtbare deel van een tand of kies heet de kroon. Wanneer een tand of kies is beschadigd kunnen we deze vervangen door een kunstkroon van metaal of porselein. Soms is het nodig om na een wortelkanaalbehandeling een nieuwe kroon te plaatsen om de tand of kies te kunnen behouden. Over het algemeen plaatsen we een kroon als het vullen van de tand of kies geen optie meer is. Een kunstkroon kan ook worden gebruikt om een tand mooier te maken. Kunstkronen hebben een mooie, natuurlijke uitstraling.

Een brug wordt gebruikt wanneer er tanden of kiezen ontbreken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als er tanden of kiezen zijn getrokken. Mochten de ‘buurtanden’ en kiezen in tact zijn dan kan de ontstane ruimte na het trekken van een tand of kies, in de meeste gevallen, worden opgevuld door middel van het plaatsen van een implantaat.

Behandeling

Bij het plaatsen van kronen en bruggen hebben we vanzelfsprekend oog voor het esthetische effect van de behandeling. Het maken van de definitieve kroon of brug voor uw gebit is maatwerk en gebeurt in een tandtechnisch laboratorium. U krijgt daarom eerst een tijdelijke kroon. De behandeling is afgerond na plaatsing van de definitieve op maat gemaakte kroon en of brug. Voor deze behandeling bezoekt u twee tot drie keer de praktijk.

Vind uw tandartspraktijk in de buurt

Shape Group 18