Wat is een extractie?

Als het niet meer mogelijk is om een tand of kies te behouden wordt deze getrokken. Er zijn verschillende redenen waarom de tandarts besluit om een tand of kies te verwijderen. Bijvoorbeeld als gevolg van een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) of een ongeval waarbij de tand of kies ver is afgebroken en restauratie of herstel geen optie meer is. 

Bij ruimtegebrek kunnen ook tanden of kiezen worden getrokken bijvoorbeeld als onderdeel zijn van een beugel behandeling. Het trekken van de tand of kies wordt in de meeste gevallen door uw eigen tandarts gedaan, indien nodig verwijst de tandarts u door naar de kaakchirurg.

Hoe de behandeling verloopt

Onderzoek
1

Onderzoek

Voor de behandeling maakt de tandarts eerst een röntgenfoto om te bepalen hoe de wortels lopen. Verder kijkt de tandarts of er een risico is dat een deel van de tand of kies af kan breken. Op basis van de foto kan de tandarts besluiten om u door te verwijzen naar de kaakchirurg.

Extractie
2

Extractie

De behandeling start met een plaatselijke verdoving. Zodra de verdoving is ingewerkt wordt de tand of kies losgewrikt. Meestal kan de tand of kies vervolgens in één keer worden getrokken. Soms is het nodig om de tand of kies te splitsen en in delen te verwijderen.

Hechten
3

Hechten

Als de tand of kies verwijderd is beoordeelt de tandarts het wondje. Meestal is het niet nodig om het wondje te hechten. Als het toch nodig is om te hechten gebruikt de tandarts hiervoor oplosbare hechtingen.

Vind uw tandartspraktijk in de buurt

Shape Group 18