Wat zijn inlays en onlays?

Inlays en onlays zijn een goede oplossing als een gaatje niet meer te verhelpen is met een standaard vulling. Daarnaast is het een goed alternatief voor een kroon. Met behulp van deze techniek kunnen we het probleem oplossen zonder een deel van uw natuurlijke tanden of kiezen af te slijpen. 


Wanneer kies je voor een inlay of een onlay?

Een klein gaatje kunnen we prima oplossen met een standaard vulling. Dit is relatief goedkoop, snel en eenvoudig te plaatsen. Het nadeel is dat een vulling van composiet de tand of kies minder sterk maakt. Bij een klein gaatje is dat geen probleem. Bij een groter gaatje kan de vulling afbreken. Daarom wordt vaak geadviseerd om in zo’n geval te kiezen voor een kroon. Deze behandeling is vrij duur en wordt om die reden vaak uitgesteld. De inlay of onlay kan in geval van een groter gaatje oplossing bieden zonder dat een kroon nodig is.


Kies de juiste tandartsbehandeling voor een gaatje:

  • Klein gaatje: composiet vulling

  • Middelgroot gaatje: inlay of een onlay (indien mogelijk composiet vulling)

  • Onvoldoende draagvlak voor een inlay of onlay: kroon

Verschil inlay en onlay

Het verschil tussen een inlay en een onlay heeft te maken met de manier waarop het gaatje gedicht wordt. Een inlay is een inleg vulling die precies in het gaatje past. Een onlay werkt om de kies heen. Een inlay wordt gebruikt voor gaatjes in het kauwvlak, bovenop de kies of onderop de kies. De onlay voor gaatjes in het kauwvlak en de zijkanten van de kies.


Voordelen van een inlay of onlay

Wanneer u kiest voor een inlay of een onlay brengt dit een aantal voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is dat een inlay of een onlay tot wel 30 jaar meegaat. De kleur van de inlay of onlay kunt u zelf kiezen. De mogelijkheden zijn divers: van onzichtbaar tot goud.

Kosten van een inlay of onlay

Zoals al eerder aangegeven is een inlay of onlay goedkoper dan een kroon maar duurder dan een standaard vulling. De exacte kosten voor een inlay of onlay zijn moeilijk aan te geven. Elk gaatje vraagt namelijk om een andere inlay of onlay. Dit heeft dan ook invloed op de kosten. Uiteraard ontvangt u voorafgaand aan de behandeling een kostenopgave van de tandarts.


Vergoedingen van inlay of onlay

Een inlay of onlay wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Wanneer u  een aanvullende tandartsverzekering heeft kan het zijn dat de kosten gedeeltelijk worden vergoed. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van uw polis.

Afspraak maken voor het plaatsen van inlays of onlays

Heeft u het idee dat u een gaatje heeft? Kom dan langs voor een controle. De tandarts bekijkt dan of een vulling, inlay, onlay of een kroon de juiste oplossing is. Ook wanneer u al weet dat u een inlay of onlay nodig heeft kunt u een afspraak maken. We helpen u graag van uw gaatje af.


Inlay of onlay behandeling

Wanneer u met de tandarts heeft besloten dat een inlay of een onlay de beste oplossing is voor het gaatje gaat de behandeling beginnen. Een inlay of onlay behandeling vind plaats in 3 simpele stappen.

Hoe de behandeling verloopt

Onderzoek gaatje
1

Onderzoek gaatje

Het begint met de constatering van het gaatje door de tandarts. Tijdens de periodieke controle kan het gaatje worden opgemerkt. Een vulling is vaak de eerste keuze maar als blijkt dat een vulling niet sterk genoeg zal zijn wordt er gekeken naar andere oplossingen. Uiteraard bespreken we dit gezamenlijk en indien er gekozen wordt voor inlays of onlays maken we hiervoor een nieuwe afspraak.

Het meten van het gaatje
2

Het meten van het gaatje

Tijdens deze afspraak maken we het gaatje klaar voor het plaatsen van de inlay of onlay. Het kan dat hiervoor minimaal geboord of geslepen moet worden. De bedoeling is dat zoveel mogelijk van uw natuurlijke tand intact blijft. Zodra de tand klaar is voor de inlay dan wordt er een afdruk gemaakt van het gaatje. Deze afdruk wordt opgestuurd naar de tandtechnicus die voor u een op maat gemaakte inlay of onlay maakt. In de tussentijd krijgt u een noodvulling tot de inlay of onlay definitief wordt geplaatst.

Het plaatsen van de inlay of onlay
3

Het plaatsen van de inlay of onlay

De laatste tandartsafspraak dient ervoor om de inlay of onlay definitief te plaatsen. Hiervoor gebruiken we de nieuwste lijmtechniek en, indien in de praktijk aanwezig, een microscoop of een loepbril. We moeten zeer gericht te werk gaan. De tijdelijke vulling wordt verwijderd de inlay of onlay wordt rotsvast bevestigd. De kleur van de inlay of onlay heeft u tijdens het opmeten van het gaatje gekozen. Zo krijgt u een resultaat waar u trots op kunt zijn.

Vind uw tandartspraktijk in de buurt

Shape Group 18