Wat is Apexresectie?

In de wortels van uw gebit zitten kanalen gevuld met bindweefsel, zenuwen en kleine bloedvaatjes. Als dit weefsel ontstoken raakt voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Wanneer de tand of kies opnieuw ontstoken raakt is het in veel gevallen niet meer mogelijk om een tweede wortelkanaalbehandeling uit te voeren. In zo’n geval kan een wortelpuntoperatie (Apexresectie) helpen.


Hoe de behandeling verloopt

Onderzoek
1

Onderzoek

De kaakchirurg maakt een röntgenfoto om en de ontsteking te bekijken te bepalen hoe de wortels lopen. U krijgt een plaatselijke verdoving zodat de behandeling pijnloos verloopt. Mocht het tijdens de behandeling toch nog gevoelig zijn dan kunnen we de verdoving nog aanpassen.

Ontsteking verwijderen
2

Ontsteking verwijderen

Zodra de verdoving is ingewerkt maakt de kaakchirurg in klein sneetje in het tandvlees en klapt het open. Vervolgens wordt een gaatje geboord door het kaakbot naar de punt van de wortel. De wortelpunt wordt schoongemaakt en vaak wordt het puntje verwijderd. Het wortelkanaal wordt nu gevuld met een kleine vulling en het wondje gehecht. 

Nazorg
3

Nazorg

Na het uitwerken van de verdoving kunt u last krijgen van uw mond en kaak. Paracetamol helpt over het algemeen voldoende om de pijn te bestrijden. Ook kan de wang aan de kant van de behandeling gezwollen zijn, koelen met ijs helpt de zwelling te verminderen. Na drie maanden volgt een controle afspraak bij de kaakchirurg.

Vind uw tandartspraktijk in de buurt

Shape Group 18